Domov Kontakt KriceKrace
Kontakt Kdo smo Za odrasle Domov Za otroke

Zadnje novice

Trenutno ni novic!

Za odrasle

PROJEKTNE DELAVNICE
Projektne delavnice so pri nas že precej vpeljana in priljubljena oblika, dobrodošla za vse, ki jih veseli obdelava različnih materialov z različnimi tehnikami ter rokovanje z različnimi orodji. V goste večkrat povabimo različne mojstre domače obrti in  umetnike.
Vsaka projektna delavnica traja 8 srečanj po 2 uri tedensko. Včasih pa potekajo delavnice bolj intenzivno na krajši rok.  V tem času izdelamo končni, uporabni izdelek, udeleženci pa poleg znanja pridobijo tudi obilo informacij o nabavi materiala, ustreznega orodja in potrebnih kontaktov za nadaljne delo. Za material in orodje v času tečaja poskrbimo mi.
Prva delavnica v letu 2014 je KAMIŠIBAJ SEMINAR.

Prične se v petek, 31.1., od 16.30 do 20.30 ure, se nadaljuje v soboto od 9. do 13. in 14. do  18. ure. 

Teme: zgodovina kamišibaja, dramaturgija, oblikovanje besedila, likovna izvedba, tehnologija in interpretacija zgodbe.

Teoretično se  bo prepletalo s praktičnim. Med seminarjem bodo seminaristi že začeli oblikovati svojo kamišibaj zgodbo, ki jo bodo uprizorili 7.2. – v počastitev kulturnega dne. Seminar je primeren za  učitelje, vzgojitelje, knjižničarje, likovnike, pripovedovalce.

Prispevek za seminar je 40 eur in vključuje vodenje seminarja, material in topel obrok v soboto.

Seminar bo vodil akademski slikar in lutkar Igor Somrak, tel : 031 590 595.  Prijave sprejemamo na 040 230567 - Nataša ali 051 697666 - Jana in na kricekrace@t-2.net.

Seminar bo spremljal tudi kamišibaj festival (poglejte program za otroke).

K nam je prišla nova pripovedovalska tehnika, ki so se je hitro oklenili vsi ljubitelji pristnega gledališča, ki se zavedajo čarobnosti kontakta mladega gledalca z živo zgodbo. Gre za dogajanje v malem uokvirjenem prostoru – običajno so to slike in pravljičarjevem interpretiranju zgodbe. Gre za likovno – lutkovno – pripovedno doživetje. Tehnika je primerna za male skupine ( do 30 ljudi) in nudi pravo intimno doživetje z igralcem – solistom.

Kamišibaj prihaja z Japonske, in je tradicionalna oblika pouličnega gledališča. Slikarji, lutkarji, pripovedovalci narišejo svoje zgodbe in jih ob slikah, zaprtih v čaroben okvir KAMIŠIBAJ, pripovedujejo gledalcem. Do čarobne škatlice gojijo zelo spoštljiv odnos. Pri nas se je tehnika prijela, ker Kamišibaj oder pritegne neverjetno pozornost gledalcev, ki se osredotočajo na dokaj malo prizorišče. To zelo povezuje s pripovedovalcem. Zato je ta tehnika zelo pogosta pri sodobni psihoterapiji, odkrivanju duševnih ozadij, vedenjskih anomalij… Uporabljajo jo številni pedagoški delavci za podajanje edukativnih ali umetniških vsebin.

Nastopajo tudi otroci. Ob upodabljanju zgodb, dogodkov in njihovem pripovedovanju se sproščajo notranji ustvarjalni potenciali,  otroci urijo svoje verbalne sposobnosti in se znebijo strahu pred javnim nastopanjem.