Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

LA FONTAINOVE BASNI, Cona 8

9 marca @ 10:00 - 11:00

5 eur

Avtorica glasbe: Aleksandra Naumovski Potisk – Ideja, scenarij, scenografija, luč in režija: Saša Potisk – Koreografija: Luka Žiher – Kostumografija: Tina Kolenik – Šiviljstvo JOKS d.o.o.
Izvajalci: Urša Vidmar in Luka Žiher (plesalca), Jan Bučar (igralec), za klavirjem pa Aleksandra Naumovski Potisk
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Cona 8
Koprodukcija: Festival Ljubljana in SNG Opera in balet Maribor
To je baletna predstava za otroke – dodajmo kar vseh starosti. Vsebinsko se naslanja na basni Jean de La Fontaina. Za standardno uprizoritev so izbrane tri, in sicer Miška in lev, Nečimrna vrana in Zajec in želva. Balete povezuje igralec, v vlogi samega La Fontaina, ki basni predstavi, otroke seznani z vsebino zgodbe in spregovori tudi o nauku vsake basni. Ista zgodba je nato uprizorjena skozi ples oz. gib ob živi klavirski spremljavi.
Basen, kot literarna oblika, ima pri komunikaciji z otroki nekaj očitnih prednosti. V njih nastopajo živali, ki so izrazito blizu otroškemu svetu, nastopajo v pravljicah in se jih z lahkoto poveže s raznimi označevalci človeških lastnosti in karakterjev. Otroško razumevanje metafore se prvotno vzpostavi ravno skozi igro in pravljico, prevladujoči liki pa so velikokrat prav živali. Če citiram sodobnega nemškega filozofa D. Schwanitza: » … odgovor na staro filozofsko vprašanje, kaj našega duha spaja s telesom, je – metafora …«, ki metaforičen način mišljenja postavlja za osnovo razumevanje strukture zahodnega mišljenja. Basen je torej poučna ne samo na svoji dobesedni ravni (zgodba in nauk), temveč tudi formalno, kot vzorec prenesenega pripisovanja pomenov oz. metafor. S konceptom predstave Tri La Fontainove basni gremo v abstrakciji še korak dlje – vzpostavili bomo neposredno vez v izražanju iste vsebine (preproste, otroške) skozi dva povsem ločena medija – besedo in gib. Morda ni zanemarljivo tudi razmerje med pojmom, ki je podstavljen besedi in telesom kot podstatjo giba. Pred otroci bo neposredno na voljo vpogled v primerjavo, kako skozi gib, balet izraziti in povedati isto vsebino. Seveda bo ta namen ostal otrokom prikrit in bo deloval zgolj sam po sebi, ter jim pustil, da se ne obremenjujejo z analitično pozicijo, ki ji bodo izpostavljeni, ter preprosto uživajo v zgodbi in plesu. Predstava s svojim večplastnim namenom in sporočilom, pa vendarle na ta način postane dobra naložba – morda za kakšen prihodnji pogovor s starši ali učitelji ali pa preprosto kot izkušnja in podlaga za nadaljnjo osebno rast. /45 minut, 4+/

Podrobnosti

Datum:
9 marca
Čas:
10:00 - 11:00
Cena:
5 eur
Spletna stran:
www.pgk.si

Prizorišče

Prešernovo gledališče Kranj
Glavni trg 6
Kranj, 4000
+ Google Map
Spletna stran:
www.pgk.si

Organizatorji

Zveza ustvarjalnih društev Kranj
Prešernovo gledališče Kranj
Mestna občina Kranj