Loading Dogodki

« All Dogodki

  • This dogodek has passed.

Sobotna matineja

februar 2 @ 10:00 - 11:15

eur4

SOVICA OKA, Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtorica: Svetlana Makarovič – Režiser: Brane Vižintin – Avtorica likovne podobe: Suzi Bricelj – Dramaturginja: Nuša Kalan – Scenograf: Damir Leventić – Avtorja glasbe: Svetlana Makarovič, Jože Šalej – Lutkovni tehnolog: Mitja Ritmanič- Igrajo: Polonca Kores, Lovro Finžgar, Matevž Müller in Boštjan Sever k.g.
Sovica Oka, ki s svojo preprosto dramaturgijo in iskrivimi dialogi posega v svet otroške igre, domišljije, muhavosti in domišljavosti, je prvo besedilo Svetlane Makarovič za otroke, uprizorjeno v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Svetlana Makarovič je ustvarila prisrčno, ljubeznivo in poetično zgodbo o mali, kapriciozni sovici Oki, ki se odloči, da ne bo več navadna, nočna ptica, temveč dnevna sova. Luna jo sicer želi pregovoriti, a nič ne pomaga. Zjutraj, ko sovja družina zleze v posteljo, si Oka natakne sončna očala in razposajeno poleti v beli dan. Na svojem preletavanju sreča vrsto živali … Sledijo dogodivščine – tudi nevarne!
Predstava je ob svoji premieri leta 1972 v režiji Matjaža Lobode in likovni podobi Jake Judniča pomenila prijetno in dobrodošlo osvežitev v repertoarju, ki je tedaj obsegal predvsem tuja dela. Dramaturgija pravljice ostaja preprosta, osvežena je le z majhnimi novostmi izpod peresa avtorice Svetlane Makarovič. Tudi po več kot 45 letih njena pravljica ostaja antologijska. Brezčasno sporoča, da svet ni popoln, da odnosi prinašajo mnoge izzive in da se celo zakoni narave včasih ne zdijo najbolj pravični. Kljub temu je nujno, da vedno delujemo po svojih najboljših močeh in da poskušamo druge sočutno sprejeti prav takšne, kot so. Takšna spoznanja nam prinašajo modrost, dosežemo pa jo le, če življenje pogumno doživljamo in okušamo.
Lahko bi rekli, da je Oka trmasta in naivna, a v resnici je predvsem radovedna, razigrana in iskrena – njena veličina je prav v tem, da želi novosti doživeti s svojimi, kakor rada pravi, največjimi in najlepšimi očmi. Čeprav si zaradi tega nakoplje marsikatero težavo in se zaplete v marsikateri konflikt, skozi neprecenljive izkušnje v resnici odrašča. In na svojem popotovanju spozna še nekaj: da padce, štrbunke in strahove lažje prenesemo, če imamo prijatelje. /45 minut, 3+/

http://www.lgl.si/si/predstave/otroci/739-Sovica-Oka#.XBArHeTsZ9A

Podrobnosti

Datum:
februar 2
Čas:
10:00 - 11:15
Cena:
eur4

Prizorišče

Prešernovo gledališče Kranj
Glavni trg 6
Kranj, 4000
Spletna stran:
www.pgk.si

Organizator

Zveza ustvarjalnih društev Kranj
Telefon:
040230879
Email:
kricekrace@t-2.net
Spletna stran:
kricekrace.com

Leave a reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja